Spominski večer za zasl. prof. dr. Tomom KOROŠCEM

V petek, 3. marca, smo v Knjižnici Laško obeležili spomin na lani preminulega zasl. prof. dr. Toma Korošca. Ganljivo in na poseben način lepo je bilo še enkrat – čeprav zgolj v spominih, besedah in slikah – preživeti večer z našim prijateljem, častnim občanom Občine Laško, vrhunskim jezikoslovcem, zaslužnim univerzitetnim profesorjem in dekanom, prejemnikom visokega državnega odlikovanja ter pomembnim ustvarjalcem na domoznanskem področju.
Vabljeni gostje so se dr. Korošca v govorih spomnili vsak s svojega gledišča in orisali del njegove osebnosti in življenja. Zvrstili so se: dr. Monika Kalin Golob, redna prof. na FDV, Koroščeva doktorandka; dr. Božidar Voljč, zdravnik ter Koroščev ribiški prijatelj in soavtor; Metka Kovačič, upokojena direktorica Knjižnice Laško, in direktor Knjižnice Laško Matej Jazbinšek ki sta z dr. Korošcem sodelovala na domoznanskem področju; Boža Herek, novinarka in avtorica filma o dr. Korošcu, ter Jože Benedek, Koroščev prijatelj iz Laškega vse od otroških let. Poseben ton večeru je dala glasba, ki nam jo je zaigral violinist prof. Peter Napret.
Večer je kljub žalosti, ker dr. Toma Korošca ni več med nami, minil v znamenju prijetnih in radostnih spominov nanj ter hvaležnosti za njegovo raznovrstno in plodovito delo ter zelo naklonjen odnos do Laškega in Laščanov.
Kot je rekla njegova doktorandka Monika Kalin Golob v zaključku svojega prispevka:

“Naj ga nosijo njegove reke, nas pa spoštljiv spomin nanj …”