Razstava Radeče in tolar v Knjižnici Laško

V Knjižnici Laško smo v sredo, 10. novembra, odprli razstavo Matjaža Kukuruzoviča Radeče in tolar, ki bo na ogled do 10. decembra 2021.

Razstavo je avtor zasnoval ob 30. obletnici slovenskega tolarja in je bila najprej postavljena v Knjižnici Radeče. Na razstavi si lahko ogledate začasne in redne bankovce pa tudi kovance. Predstavljen je postopek izdelave papirja in njegovi zaščitni elementi. V avli je razstavljen tudi knjižni fond numizmatične literature Knjižnice Laško.

Razstavo si lahko ogledate med delovnim časom Knjižnice Laško do 10. decembra 2021. Strokovno vodenje bo vsako sredo ob 17. uri ob predhodni prijavi na telefonsko številko 03 73 44 300.

8. oktober 1991 je v slovensko zgodovino zapisan kot dan rojstva naše prve in edine denarne enote doslej. Takrat je namreč slovenska skupščina sprejela zakon o denarni enoti Slovenije. V obtok so bili izročeni začasni boni, s 30. septembrom 1992 pa se je dokončno začela uporaba naše valute slovenskega tolarja. Zadnji bankovec redne serije 10.000 tolarjev je bil v obtok izročen šele 15. marca 1995.

Zaščitni papir, tako za bone kot tudi redne bankovce, so izdelovali v Papirnici Radeče, ki je pred tem že izdelovala papir za jugoslovanske dinarje.

Tolarske bone, ki so jih v strogi tajnosti tiskali v Cetisu Celje, sta oblikovali Lotka Marvin in Cvetka Kozomara. Oblikovanje redne tolarske serije je prevzel Studio Znak z Milljenkom Liculom in Zvonetom Kosoveljem na čelu. Portrete zgodovinskih osebnosti za bankovce je izdelal Rudi Španzl, živalske reliefe za kovance pa Janez Boljka.

Bankovci so bili natisnjeni v londonski tiskarni Thomas de la Rue & Company, bankovec za 10.000 tolarjev pa v nemški tiskarni Giesecke & Devrient. Kovance so večinoma kovali v slovaški državni kovnici v Kremnici, manjšo količino pa tudi v madžarski kovnici Pecunia.

Prijazno vabljeni na ogled razstave!

Tolar Knjižnica Laško brošura