Ob slovenskem kulturnem prazniku

8. februar je slovenski kulturni praznik, posvečen spominu na pesnika Franceta Prešerna. Malo držav počasti svoje kulturne praznike tudi na način, da so dela prosti. To le še potrjuje pomen in vlogo kulture za obstoj in razvoj naše majhne narodne in nacionalne skupnosti.

Vsako leto so na predvečer praznika v Cankarjevem domu podeljene najvišje nagrade za delo na področju umetnosti. Letošnja osrednja nagrajenca, prejemnika Prešernovih nagrad, sta klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman. Med nagrajenci Prešernovega sklada leta 2022 pa omenimo le mladinsko pesnico in pisateljico Anjo Štefan. Kot zanimivost: tako dr. Gantar kot Anja Štefan sta že bila gosta naše knjižnice.

Kulturna ustvarjalnost tudi v teh težkih in nenavadnih časih daje rezultate: literaturo, glasbo, dramske in filmske uprizoritve, slikarska in kiparska dela, fotografijo … In vse to dandanes morda potrebujemo še bolj kot sicer; in vse to nam je – čeprav močno okrnjeno – še vedno na voljo.

Mi vam poklanjamo dve Prešernovi pesmi v izvedbi dramske skupine 4 murus pod vodstvom Tinkare Kramer. Sicer pa: vzemite si čas in zajemajte iz bogate zakladnice slovenske kulturne ustvarjalnosti – ne samo danes, ampak vse dni v letu.

Srečno!

https://youtu.be/j1wz8UxVX-s